Rijden met aan aanhangwagen

Voor het rijden met een kleine aanhangwagen heb je aan je B-rijbewijs voldoende. Het ligt anders als je met een zware aanhangwagen gaat rijden. Zodra de aanhanger boven de 750 kg. komt (massa leeg + laadvermogen) dan heb je al gauw rijbewijs BE nodig.

Wanneer is rijbewijs BE vereist?

Als de aanhangwagen waar je mee gaat rijden een toegestane maximum massa (TMM= massa ledig voertuig + laadvermogen) heeft van meer dan 750 kg. Dit geldt voor bijna elke caravan, paardentrailer, tandem-asser, etc.

Op dit moment geldt er echter nog een uitzondering:

U mag rijden met een aanhangwagen (TMM > 750 kg.) met alleen rijbewijs B, mits:

het ledig gewicht van het trekkend voertuig meer is dan de totale toegestane massa van de aanhanger,

en de totale toegestane massa van de hele combinatie onder de 3500 kg blijft.

De benodigde gegevens vind je op het kentekenbewijs van de aanhangwagen en/of de auto. Als op het kentekenbewijs het laadvermogen niet is vermeld, kan je dat vinden in het instructieboekje.

Het maakt niet uit hoeveel lading er wordt meegenomen. Zelfs voor het rijden met een lege aanhangwagen is al snel rijbewijs BE vereist.
Voor het trekkend voertuig geldt een maximum massa aanhangwagen (trekgewicht). De totale massa van de aanhangwagen mag, ook met BE, nooit hoger zijn.

Rijlessen en examen:

Het rijexamen BE begint met een controle van de papieren waarover vragen worden gesteld. Nadat je de aanhangwagen hebt aangekoppeld en gecontroleerd, gaat de examenrit beginnen. Tijdens het rijden zal je rekening moeten houden met je lengte, breedte en gewicht. Dus rijden met de juiste spiegeltechniek, plaats op de weg en met een aangepaste snelheid. Behalve vooruit, moet je er ook mee achteruit kunnen rijden (recht en met een bocht).

Om dit allemaal op de juiste wijze uit te kunnen voeren zijn gemiddeld 12 uur rijles nodig. Heb je al veel ervaring, dan zal je voldoende hebben aan ons startpakket. Dit pakket bestaat uit 8 uur rijles en het CBR-examen.

De combinatie

Er wordt gelest met een, met daar achter een tandem-asser. Deze combinatie voldoet aan de eisen van het CBR. De aanhangwagen is 6 meter lang, voorzien van een dichte opbouw die hoger en breder is dan het trekkende voertuig. Het achteruit rijden zal je hierdoor op de spiegels moeten doen.
De rijlessen starten vanaf de rijschool. Er wordt zoveel mogelijk met lesblokken van min. 2 uur gewerkt.

Meer info

Hier vind je info over de aanvraag en het examen bij het CBR.

Hier vind je info over de kosten voor rijlessen en examen.

Hier kan je je inschrijven of om meer informatie vragen.

Nog even wat tips:

* Zonder rijbewijs BE loop je het risico dat je bij een politie-controle de aanhangwagen moet laten staan en een procesverbaal krijgt (€ 175,-). Na een ongeval kan de verzekering moeilijk gaan doen omdat je zonder geldig rijbewijs rijdt.

* Als op het kentekenbewijs van een wat oudere auto niet de maximum massa aanhangwagen is vermeld, moet je een los aanvullingsblad bij het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer te Veendam) aanvragen. Hiermee voorkom je problemen bij een (grens)controle.

* Ga je met de aanhangwagen naar het buitenland, geef dit dan door aan je verzekering. Op de groene kaart komt dan de code F te staan. Pas dan is de aanhangwagen ook in het buitenland WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekerd.

Gemiddeld slagingspercentage bij het eerste rij-examen in Rotterdam:

motor: 65%
auto: 40%
auto met aanhangwagen: 55%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *