Rijbewijs op je 17de

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) geeft op 1 november 2011 het startschot voor 2toDrive Het voorstel om autorijlessen vanaf 16,5 jaar te mogen nemen 2toDrive, en vanaf je zeventiende verjaardag af te mogen rijden voor het rijbewijs B is er eindelijk door. Bij de invoering van 2toDrive in november *, wordt de de geldigheid van het theoriecertificaat B verlengd van 1 jaar (nu) tot 1,5 jaar (18 maanden). Vanaf je 16de  jaar mag je dan ook theorie-examen doen. Het voorstel dateert al uit 2008. Vervolgens werd het een aantal keer uitgesteld. De prognose was omstreeks de zomer van 2011. Dit is helaas niet gehaald, maar in november gaat de proef dan echt starten. De proef geldt overigens voor alle gecertificeerde rijscholen. Het rijbewijs B dat je haalt is een gewoon geldig rijbewijs B en hoeft later NIET aangepast te worden. Lees onderstaand wat er van je verlangd wordt tot je achttiende verjaardag.
* met terugwerkende kracht tot 13 oktober (de ministeriële aankondiging) is het theoriecertificaat 1,5 jaar geldig!

Doel van het behalen van je rijbewijs op je 17de

Er is gekozen voor een model waarin het niet gaat om het opleiden, maar om het maken van ervaringskilometers door de aspirant bestuurder met een goedgekeurde begeleider. Je mag alleen onder begeleiding rijden ná het voltooien van je rij-opleiding en het behalen van je rijbewijs-B bij het CBR.

Eerst Theorie-examen, dan pas praktijk-examen

Vanaf de dag dat je 16 jaar bent geworden mag je op voor je theorie-examen-B, waarna de praktijklessen vanaf 16,5 jaar mogen beginnen. Vanaf de dag dat je 17 jaar bent geworden mag je examen afleggen voor je autorijbewijs.

Je definitieve rijbewijs-B voor de personenauto

Als je geslaagd bent voor je rij-examen, krijg je een volwaardig, definitief rijbewijs en géén voorlopig rijbewijs. Totdat je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt, mag je alleen met een door jou opgegeven begeleider(s) rijden die aan de eisen voldoet.

Eisen voor de begeleider(s)

Begeleiderspas aanvragen / je aanmelden ? Dit doe je op de site van 2toDrive
De aspirant bestuurder (jij) mag 1 tot 5 begeleiders opgeven die aan de eisen voldoen en hem of haar tot de 18de verjaardag begeleiden. De begeleider(s) -die de rol van coach krijgt toebedeeld- moet een geldige pas kunnen tonen, die door de aspirant bestuurder aangevraagd moet worden bij het RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer)

Minderjarigheid van de bestuurder

Omdat de aspirant bestuurder nog minderjarig is, moet een schriftelijke verklaring van één van de ouders of wettelijk vertegenwoordiger overlegd worden. De minderjarige bestuurder is echter wel juridisch bestuurder, zodat hij of zij wel verantwoordelijk is voor het eigen handelen tijdens het besturen van het voertuig, bij deelname aan het verkeer.

Sanctie – Rijden zonder begeleider

Rijdt de 17-jarige zonder begeleider, dan volgt hier een sanctie op door ongeldig verklaren van het rijbewijs. Dit betekent dat je alsnog moet wachten tot je 18 jaar oud bent en dan weer opnieuw zowel je theorie-examen, als je praktijkexamen moet afleggen. Tevens ben je (mede)verantwoordelijk voor je begeleider. Verkeert deze tijdens de begeleiding onder invloed van verdovende middelen, dan zal je ook weer opnieuw de bovenomschreven examens moeten doen, ná het bereiken van de dag dat je 18 jaar geworden bent.

Tien veelgestelde vragen over het begeleid rijden (2toDrive)

Bron: Verkeerspro.nl Vanaf welke leeftijd mag ik mijn theorie-examen doen Wanneer 2toDrive van start is gegaan kun je vanaf 16 jaar het theorie-examen afleggen. Je theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig nadat je het hebt behaald
Waar en wanneer kan ik de begeleiderspas aanvragen Vanaf 1 november via de site van www.2toDrive.nl. Jongeren die 16.5 jaar zijn kunnen de pas aanvragen.
Moet de begeleiderspas aangevraagd worden voor de jongeren mogen gaan lessen Nee dat hoeft niet, jongeren vanaf 16,5 jaar mogen gaan lessen. Zij dienen in het bezit te zijn van de begeleiderspas voor ze het rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Zonder begeleiderspas wordt het rijbewijs niet afgegeven. Advies: laat de leerling de pas aanvragen voor praktijk examen.
Moet ik als rijschool iets speciaals doen of aanmelden Als rijschool kan je gewoon deelnemen aan het experiment. Als de jongeren 16,5 jaar is mag hij beginnen met rijlessen. Er is geen speciale aanmelding nodig.
Mag ik als ik mijn rijbewijs heb gehaald door 2toDrive ook op een scooter rijden Ja, wanneer je het rijbewijs B haalt, krijg je daarbij automatisch ook het rijbewijs AM. Hiervoor heb je geen begeleiding van je coach nodig. Het rijden met een coach geldt alleen voor het besturen van een auto.
Mag ik ook in het buitenland rijden als ik 17 ben? Vanaf wanneer mag ik in andere landen dan in Nederland rijden Nee, het rijbewijs dat je als 17-jarige voor het experiment 2toDrive in Nederland haalt, is niet geldig in het buitenland. In Europese wetgeving is namelijk geregeld dat je alleen na je 18de verjaardag een rijbewijs mag halen. Ieder land afzonderlijk mag in eigen land eerder rijbewijzen afgeven. Dit rijbewijs is dan alleen in eigen land geldig. Met het rijbewijs dat je op je 17e voor 2toDrive hebt gehaald, mag je daarom pas vanaf 18 jaar ook buiten Nederland rijden.
Ik ben al 17 op het moment dat 2toDrive start, kan ik meedoen met 2toDrive Er is door de Minister gekozen om een grens te trekken bij de invoering van 2toDrive. Jongeren die op of na de startdatum 17 jaar worden kunnen meedoen aan het experiment. Als jij al 17 bent op het moment dat 2toDrive van start gaat dan gelden er voor jou wel speciale regels; je mag starten met het volgen van rijlessen en het theorie-examen afleggen. Je mag het praktijkexamen afleggen zodra je 18 bent geworden.
Moet ik mijn theorie-examen afgelegd hebben voordat ik met rijlessen mag beginnen Nee, voor het volgen van rijlessen hoef je niet in het bezit te zijn van het theoriecertificaat Je hebt wel het theoriecertificaat nodig als je een tussentijdse toets of het praktijkexamen gaat afleggen.
Moeten de ouders teken/toestemming geven om mee te doen aan 2todrive Nee, ouders hoeven niet mee te tekenen. De jongeren kunnen vanaf 1 november een begeleiderspas aanvragen en ook daar hoeft niet voor getekend te worden. Tenzij de ouders coach willen zijn, dan moeten zij net als andere coaches toestemming geven dat zij vermeld worden op de begeleiderspas.
Ik ben rijinstructeur, maar ben nog geen 27 jaar oud, mag ik wel iemand coachen Ja, als je in het bezit bent van een WRM-pas kan dat door de jongeren aangegeven worden bij de aanvraag van de begeleiderspas. Je komt dat alsnog op de begeleiderspas te staan. (wel kopie van de WRM-pas meesturen met de aanvraag van de begeleiderspas.)

Jongeren melden zich aan via de website www.2toDrive.nl door een begeleiderpas aan te vragen, als alles akkoord wordt bevonden krijgt u van de RDW de begeleiderspas thuisgestuurd. Pas wanneer u in het bezit bent van de pas kun u bij het gemeentehuis uw rijbewijs aanvragen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *